Kolačići

Upotrebljavamo kolačiće kako bismo poboljšali vaše iskustvo na našoj internetskoj stranici. Kolačići su male jedinice podataka privremeno spremljene na vaše računalo, ili mobilni uređaj, kako bi se poboljšalo vaše iskustvo korištenja internetskom stranicom. Kolačići ne sadrže vaše osobne podatke i ne smiju se upotrebljavati za identifikaciju pojedinog korisnika. Kolačić često sadrži jedinstveni identifikator, anonimni broj (nasumično generiran) pohranjen na vašem uređaju. Neki istječu na kraju vaše sesije na internetskoj stranici, a neki dulje ostaju na vašem računalu.

Vrste kolačića

Kolačići prve strane

Kolačiće prve strane postavlja internetska stranica koju ste posjetili i može ih čitati samo ta stranica.

Kolačići trećih strana

Kolačiće trećih strana postavljaju druge organizacije koje nam pružaju razne usluge. Primjerice, koristimo vanjske analitičke usluge i pružatelji usluga postavljaju kolačiće u naše ime kako bi nas mogli izvještavati o tome što je popularno, a što nije. Internetska stranica koju posjećujete također može prikazivati sadržaj ugrađen primjerice s YouTubea, a takve stranice mogu postaviti vlastite kolačiće.

Zašto bih dozvolio upotrebu kolačića?

Informacije koje sadrže kolačići služe za unaprjeđenje usluge, na primjer:

  • omogućuju usluzi da prepozna vaš uređaj tako da ne morate unositi iste podatke nekoliko puta za isti zadatak ili tijekom iste sesije, npr. kada popunjavate internetski obrazac ili internetsku anketu
  • pružaju podršku za funkciju Moja zbirka
  • osiguravaju ispravan rad reproduktora videozapisa
  • mjere koliko se ljudi služi našim uslugama, kako bi te usluge postale jednostavnije za uporabu i kako bismo osigurali dovoljan kapacitet da ostanu brze; analiziraju anonimne podatke koji nam pomažu shvatiti interakciju korisnika s različitim aspektima naših internetskih usluga kako bismo ih mogli poboljšati

Što ako ne prihvatim kolačiće?

Ako odlučite ne prihvatiti kolačiće, moguće je da se određene značajke ove internetske stranice neće prikazivati ili ispravno raditi. To će ograničiti mogućnosti koje vam pruža naša stranica te bi moglo utjecati na dizajn i korisničko iskustvo.

Primjer značajki na koje bi odbijanje kolačića moglo utjecati:

  • uporaba funkcije Moja zbirka
  • prilagođeno iskustvo na internetskoj stranici
  • gledanje videozapisa
  • označavanje da vam se stranica sviđa i dijeljenje na društvenim mrežama
  • prikaz ugrađenog sadržaja

Onemogućivanje kolačića

Sami odlučujete da li ćete dozvoliti pohranu kolačića na vašem uređaju, osim kolačića iz 1. grupe. Postavke kolačića možete sami kontrolirati i mijenjati pomoću vašeg mrežnog preglednika.

Za informacije o postavkama kolačića odaberite web preglednik kojega koristite.

Reklamne funkcije Google Analytics usluge možete, između ostaloga, onemogućiti i alatom »Postavke oglašavanja«, alatom »Postavke oglašavanja« za mobilne aplikacije ili na bilo koji drugi dostupni način (npr. onemogućivanjem pokretanja Network Advertising Initiative). Iz Google Analytics programa možete se u potpunosti isključiti dodatkom koji se nalazi na: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout/.

0